Frågor & svar

Här kan du finna de vanligaste frågorna och svaren om Bernadottegymnasiet och den verksamhet vi bedriver.

Är Bernadottegymnasiet en kommunal skola eller en friskola?

Bernadottegymnasiet är en kommunal skola som ligger under utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Ingår matbespisning eller måste eleverna skaffa mat för egna pengar?

Eleverna äter i Åsömatsalen och behöver inte betala något för detta. Väljer de att äta på annan plats får de själva stå för kostnaderna.

Vad är intagningspoängen?

Intagningspoängen till Bernadottegymnasiet har de flesta år legat runt 200 poäng, men detta varierar något från år till år, beroende på hur många som söker och deras poäng från högstadiet.

Hur söker man till skolan och vilka blanketter fyller man i?

Studie- och yrkesägledare, SYV, på din högstadieskola guidar och berättar hur du söker till Gymnasiet. Skolorna du söker till är endast mottagare av elever.

"Jag valde fel och ångrar mitt skolval, kan jag byta till er skola?"

Bernadottegymnasiet tar mestadels in elever i början av varje läsår, men vi gör enskilda undantag om det stämmer överens med elevens studieplan. Hör gärna av dig till rektor Helenta Timdahl-Franke om du vill byta hit eller om du har några funderingar kring ett sådant skolbyte, på 08-508 421 46 eller helena.timdahl-franke@stockholm.se

"Kan jag komma på studiebesök och kolla hur det är på skolan?"

Vi på Bernadottegymnasiet lägger mycket tid på att skapa och bibehålla en trygg och stabil arbetsmiljö för både elever och lärare. Därför har vi valt att inte ta emot studiebesök annat än vid speciellt utvalda tillfällen. Sådana tillfällen är exempelvis när skolan har öppet hus. Vid undantagsfall kan vi tillåta studiebesök även vid andra tillfällen, men det är beslut som tas av skolans rektor eller av antagningsansvarige, Johan Grill.

"Har ni platsgaranti till utbildning och arbete inom något uniformsyrke?"

Bernadottegymnasiet har ett samarbete med flera uniformsyrken, vilket är givande på många sätt. Samhällsprogrammet är dock ett studieförberedande program, vilket innebär att det ska förbereda för vidare studier efter studenten. Det är alltså inte så att man "blir något yrke" på skolan, och inte heller har man någon genväg till exempelvis Polishögskolan. Däremot kommer den elev som tagit studenten på Bernadottegymnasiet att vara mycket väl förberedd för både studier inom något uniformsyrke, och för många andra utbildningar.

Vilka  moderna språk läser eleverna?

Vi erbjuder Spanska och Tyska. Övriga moderna språk som exempelvis Franska ingår inte.